Acer Aspire ONE D260 – Pret+Performanta=Nota10 [Review]
Aspire One D260 nu este cel mai nou si cel mai performant netbook insa este foarte interesant din prisma raportului pret-performanta foarte bun. Am sa incep cu pretul, in functie de adaosul comercial al vanzatorilor acesta poate fi gasit intre 1100 si 1250 Lei. Ei bine acesta este pretul corect pentru un netbook cu o configuratie medie. Avand in vedere puterea mai mica de calcul a procesorului Atom nu cred ca ar merita peste aceasta suma, doar daca este dotat cu o placa grafica dedicata, cum sunt de asemenea multe modele in ziua de astazi, in special cele ale concurentei, sau provine dintr-o serie limitata, exclusivista etc…
Prima impresie la momentul in care l-am scos din cutie a fost ca este foarte subtire si in acelasi timp si fragil. Nu este cazul insa, am observat dupa aproximativ 2 saptamani de folosinta ca este destul de rezistent, chiar si suprafata mata si fina a capacului de la display a rezistat zgarieturilor si urmelor trecerii vremii. E drept nu l-am utilizat 2 ani dar daca ai grija de orice obiect te va tine mult si bine nu-i asa?
Trebuie sa luam in calcul cateva aspecte destul de importante legate de semgentul de netbook-uri. Acer stie aceste lucruri si sunt sigur ca fiecare producator in parte le constientizeaza. Este vorba de faptul ca la aparitia netbook-ului o mare parte din utilizatori au crezut ca este vorba de un laptop cu dimensiuni mai reduse insa se asteptau sa aiba performante la fel de bune ca unul de dimensiuni normale. Aici a fost problema multora dintre utilizatori care au fost foarte dezamagiti de performantele mai reduse ale procesorului Atom si au dat vina pe producator. In ultima vreme producatorii au incercat sa introduca configuratii cat mai puternice dotate cu procesoare Atom dual core cu Hyperthreading chiar si cu placi grafice dedicate doar ca sa compenseze aceasta performanta. Problema este ca multe dintre aceste netbook-uri au ajuns sa coste mai mult chiar decat unele laptopuri de dimensiuni normale. Aici s-a pierdut putin din esenta netbook-ului ca dispozitiv mobil pentru taskuri mai reduse in complexitate si in principiu doar pentru acces la internet. Am observat in ultima vreme insa un trend de revenire la scopul initial al netbook-ului iar Acer Aspire One D260 face parte exact din acest trend. Noi am avut la test varianta mov, culoare care insa nu este stridenta ci chiar eleganta, aduce un plus de finete netbook-ului.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/acer aspire one d260 purple/|width=480]
Configuratia este decenta. Un procesor de 1.83 GHz Atom Dual-Core, un HDD incapator, o platforma noua cu grafica integrata intel GMA 3150.[table id=53 /]
Touchpad-ul este de dimensiuni mai generoase, lucru foarte util avand in vedere ca dispune si de functia multi-touch. Suprafata fina cu frecare redusa este foarte comoda pentru lucru. In ciuda faptului ca butoanele de click stanga si dreapta au fost reunite intr-o singura bara acest lucru nu a creat un impediment nici unui utilizator frecvent de mouse.
Temperatura de functionare a lui D260 este destul de redusa. Dupa aproximativ jumatate de ora de rulat continut video tastatura era sensibil calda insa deloc deranjant, iar partea posterioara a acestuia abia daca se simtea o urma de caldura. Sistemul racire este eficient insa destul de puternic ca sa creeze o zona fierbinte in jurul evacuarii aerului.
Sunetul este suficient de puternic incat sa poti viziona un film si sa iti deranjezi vecinii de compartiment in tren insa ofera o calitate audio surprinzator de buna odata cu introducerea unei perechi de casti mai acatarii.
Display-ul, hmmm…aici se gaseste tot timpul ceva de comentat si nu ma pot abtine. In primul rand trebuie sa va spun ca luminozitatea este destul de buna, culorile vii si frumoase, unghiul de vizibilitate generos, insa nu imi place rezolutia. In primul rand 1024×600 isi face aparitia deja pe telefoanele mobile cu display de 3-4 inci, iar in al doilea rand este destul de incomoda pentru navigat pe internet. ‘Unde mai pui ca aproape orice aplicatie iti mai mananca ceva spatiu pe orizontala cu chenarul acesteia. Sper ca ati inteles ce vreau sa spun. Astfel mai ramane pentru vizionat imaginea sau informatia ceruta la o rezolutie de aproximativ 500 de pixeli pe verticala, sau poate chiar mai putin. Ei cu chestia asta nu ma pot intelege si sincer nu vreau sa o accept. Ajunge sa fie chiar chinuitor sa editezi un post in interfata de web. Aici insa e parerea mea si poate ca sunt printre putinii care fac acest lucru pe un netbook. As prefera unul cu o rezolutie de 1366×768 pixeli minim dar aici ajungem in sfera netbook-urilor de 11.6 inci care este alta mancare de peste. D260 detine de asemenea si un webcam bunicel pentru a facilita convorbirile live cu prietenii.
Performanta – acest capitol poate fi descris destul de bine prin cuvantul mediu. Ei bine la aceasta categorie de pret (cel mai mic din clasa sa) nu avem de ce ne plange, chiar dimpotriva, felicitari. Chiar daca se intampla sa avem mai multe aplicatii deschise acesta se descurca perfect cu multitasking-ul si chiar permite vizionarea de clipuri 720p de pe Youtube la un nivel acceptabil. Este de la sine inteles ca nu ne vom apuca sa codam filme sau sa ne jucam pe acesta.
Autonomia bateriei este destul de buna, aceasta ajunge la aproximativ 5 ore de folosinta in navigarea pe internet, si este totusi o baterie subtire de 6 celule care nu iese din constructia standard a netbook-ului.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/acer aspire one d260 full pics/|width=480]
Concluzie – aici pot fi destul de concis: mi-a placut! Chiar foarte mult, si tin sa il recomand oricui doreste sa isi achizitioneze un dispozitiv pentru accesul rapid la internet oriunde v-ati afla. De asemenea recomand inca 1 GB RAM (aproximativ 70 lei) pentru a beneficia de mai multa putere de calcul.